
Sevgili Veliler;
Uzun yıllardır bu alanda hizmet veren bir eğitimci olarak,ebeveynlerin çocuklarının eğitimine verecekleri destek ile ilgili bazı yönlendirmelere ihtiyaç duyduklarını gözlemlemekteyim.
Çocuğun eğitime destek vermek,onu okula götürmek ve getirmekten ibaret olamadığını,ödevini yap yada ödevini yaptınmı demenin yeteri fayda sağlamadığını düşünmekyetim.”Ee daha ne yapalım?Okula götürüyoruz getiriyoruz,ödevlerinide hatırlatıyoruz” dediğinizi duyar gibiyim.Ancak bazı durumlarda çocuğun okula götürülmesi gerekli olabileceği gibi,bazı durumlarda ise yaşına ve gelişimine bağlı olarak kendisinin gidip gelmesine fırsat vererek,sosyal gelişimini desteklemenin daha yararlı olacağını düşünmekteyim.
Okula götürülmesi gereken yaşı küçük veya ek engele sahip bireyler ve öğretmenlerininde uygun görmesi durumunda okula kendilerinin gitmesi gereken yaşı daha büyük olan çocukların eğitimini destekleme şeklini 2’ye ayırarak ele alabiliriz.
1. Yaşı küçük olan çocuklar için yapılması gerekenler;
- İşitme cihazı,gözlük vb kullanıyorsa,bunların çalışırlığı kontrol edilmeli,problem olması durumunda en kısa sürede giderilmelidir.
- Çocuğun temel ihtiyaçları uyku yemek yeme ve benzeri giderilmeli.Kullandığı bir ilaç var ise zamanında verilmeli.Çocuklara erken yatma alışkanlığı(21:00-21:30 arası) kazandırılmalı.
- Eğitimcinin uygun görmesi durumunda ebevey derse girmeli ve derse katılmalı.Yada gözlem camından dersi bir süre gözlemlemelidir.
- Ders sonrasında desrte yapılanlar ile ilgili ve çalışılan amaçların evde nasıl desteklenmesi gerektiği ile ilgili bilgi almalıdır.
- Derste yapılan çalışmaları varsa defter yada görseller üzerinde tekrar ettirmeli ve dahada önemlisi çalışılan amaçları günlük hayata aktararak desteklemelidir.Örneğin,hayvan seslerini taklit etme amacı çalışılan bir çocuk ile dışarı çıkarak kedi,kuş,köpek ve benzeri görüldüğünde seslerini taklit etme yaptırılabilir.
- Çocuğun yapabildikleri veya yapmak için çaba sarfettiği beceriler diğer ebeveyne çocuğun yanında anlatarak bu beceriler pekiştirilir motivasvasyonunun artması sağlanır.
2. Okula tek başına giden çocıklar için yapılması gerkenler;
- İşitme cihazı gözlük vb kullanıyor ise,bunların unutulmaması ve çalışır durumda olması sağlanmalı.
- Temel ihtiyaçlarını yemek yeme,uyku gidirilmesi sağlanmalı.
- Çocuğun okul ile ilgili bir ihtiyacının olup olmadığ sorulmalı,var ise giderilmelidir.
- Çocuğun öğretmeni\öğretmenleri ileiletişim defteri,telefon ve bazı durumlarda görüşmeler yapılarak düzenli olarak iletişime geçilmeli.
- Çalışılan amaçlar ve çalışılacak olanlar ile ilgili bilgi sahibi olunmalı ,var ise problem davranışlar,bu davranışların söndürülmesine yönelik ortak bir yol izlenilmelidir.
- Okulda çalışılanlar evdede tekrar edilmeli.Ödevlerin yapılması sağlanmalı.Çocuk ödev yapmak istemiyor ise öğretmen ile konu ile görüşülmeli.
- Okulda yapılan çalışmalar günlük yaşamına aktarılarak gerekliliği farkettirilmeli.Örneğin,bir işlemli toplama problemi çözer amacı çocukla markete giderek tanesi 3 TL olan bir meyve suyu ve tanesi 1 TL olan bir gofret aldığımızda kaç TL ödememiz gerekir diye sorulabilir.
Sizce bunları yapıyormusunuz?
Leman KAYA
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni
Özel Eğitim Uzmanı
Özel Şirince Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi