BEBEKLİK DÖNEMİ

Bebeğinizi dünyaya getirdiniz, eli ayağı düzgün bir şekilde, doğduğu gibi bir takım testlere tabi tutuldu. O da ne işitme engelli olduğu sonucu ile karşılaştınız. Eğer bir KBB doktoru ya da özel eğitimci değilseniz, büyük ihtimalle gözünüzün önüne direk işaret dili ile konuşan işitme engelliler gelecektir. Yan küvezde yatan çocuğun ailesi önce anne mi diyecek baba mı diye heyecanlanırken, siz, benim çocuğum anne diyebilecek mi endişesine kapıldınız. Doktorunuz ya da uzman olan bir kişi tarafından senin çocuğun duyamayacak ve konuşamayacak diye bir açıklama yapıldığı andan itibaren (ne yazık ki yıl 2017 olmasına rağmen hala bu durumla karşılaşabiliyoruz) dünyanız başınıza yıkıldı.

Sonrasında birisi size işitme cihazı kullanmanız gerektiğini, bu şekilde çocuğunuzun büyük ölçüde duyabileceğini söyledi. Hemen işitme cihazı nedir, kaç paradır, hangisi daha iyidir diye araştırmaya başladınız. Sonra çift kulak cihazın ortalama 4000-5000 civarında olduğunu ve bunu devletin karşılamadığını öğrendiniz, bir kez daha üzüldünüz. Bu süre içerisinde tabi ki engel durumunu kabullenmeye çalışıyorsunuz. Test sonucu yanlıştır deyip çocuk tekrar tekrar teste sokuluyor, çeşit çeşit doktora götürülüyor. Siz evde sürekli “gerçekten hiç mi duymuyor?” “ Birtakım sesler çıkarıyor bence duyuyor” gibi çocuğu sürekli inceliyorsunuz.

Çocuğunuzun işitme engelli olduğunu öğrendikten sonra, neden oldu, neden benim çocuğum diye kendinizi sorgulama, suçlama döneminiz başlıyor. Hamilelikte şunu yapmamıştım ondan oldu, doğum sırasında doktor bir şey yapmıştır gibi suçlu arıyorsunuz ve bu süre içerisinde bebeğiniz için zaman geçiyor.

Bu dönemin sonrasında hiç bilmediğiniz bir dünya ile ilgili uzmanlaşmanız gereken süreç başlıyor. Çocuğunuz için en doğru cihazı belirleyip derhal bebeği cihazlandırmanız gerekiyor. Bebeğiniz cihazlandıktan sonra ona neyi nasıl öğreteceğinizi bilmediğiniz için derhal özel eğitime başlamanız gerekiyor. Çocuğunuza sesleri tek tek öğretmek gerekiyor ve sizin bunu tek başınıza yapmanız mümkün değil. Eğitimdeki ilerlemeleri ile birlikte cihaz ayarlarının sürekli değişmesi gerekiyor. Cihazın bakımı, eğitimin takibi ne yazık ki bitmeyecek göreviniz.

Cihaz ilk takıldığında ne kadar süre kullanacak bunu diyor veliler genelde. Eğitime başlarken de aynı şekilde, ne kadar süre eğitim alacak. Çocuğun düzeyine göre değişmekle beraber, genellikle uzun yıllar eğitim alması gerekiyor.

Anne ve baba, cihaz ve eğitim başladıktan hemen sonra mucizevi ilerlemeler görmek istiyorlar genelde, öncesinde yaşadıkları hayal kırıklığının telafisi için. Fakat bu hemen olmuyor, sabırlı olmak gerekiyor. Çocuğun ağzından ilk kelime geldiğinde ailede yine bir şok tepkisi görülüyor. Gerçekten mama mı dedi o, bana mı öyle geldi şeklinde emin olamıyorlar. Ancak ilk “anne” ve “baba” kelimeleri döküldüğünde günler süren sevinç gözyaşları görüyoruz. Hiçbir sağlıklı çocuğa sahip anne babanın bu kadar mutlu olması mümkün değil. Çocuğunun ağzından “anne” yi duyan annemiz, öncesinde ona senin çocuğun konuşamayacak diyenlere lanet ediyor, ona bu acıyı yaşattıkları için.

NOT: Hiçbir işitme engelli bireyin ailesine “çocuğunuz duymayacak demeyin” çünkü artık erken müdahale ile duymayacak çocuk kalmadı. İnsanlara yok yere travma yaşatmayın.

03.04.2017

PSİKOLOG

AYÇA YENİCELİ GÜLAN

ÖZEL ŞİRİNCE ÖZEL EĞİTİM ve REHABİLİTASYON MERKEZİ