
Artık ülkemizde de birçok prosedür aşılarak yeni doğan taraması yapılıyor fakat taramadan sonraki süreç çok hızlı ilerleyemiyor maalesef rapora yönlenmek raporun çıkarılması doğru işitme cihazının takılması ve eğitim süreci…..
Rapor ve doğru cihaza karar verdik tamam her şey bitti artık duyuyor çok şükür dedik AMA durun bakalım eğitim nerde !!!!!!!!
Bebeklerle ne çalışılır aman küçücük çocuk ne yapılacak ki gibi bir düşünce ve ailenin bu durumu kabul süreci işleri eğitim boyutundan uzaklaştırıyor. Evet, belki sınır seviyedeki işitme kayıpları çok şey kaybetmiyor gibi görünür fakat bir de total işitme kayıpları olan bebeklerimiz var. Bu bebeklerin ileri tekniklerle işitmesinin daha sağlıklı hale getirilmesi ve dinlemeyi kazanması için eğitim şarttır. Ne kadar erken zamanda eğitime başlanırsa sonuçlar ailelerin beklentilerini karşılayacak seviyeye gelir.
Bebekler normal süreçlerinde 3 ay lık olduktan sonra seslere tepkileri başlar ve çevreyi tanımaya seslerin yönlerini ayırt etmeye insanlara cevaplar vermeye sosyalleşmeye başlarlar ve süreçleri normal ilerler.
Şimdi işitme tanısı konan bir bebeğe bakalım. Doğdu tanısı kondu
testleri yapıldı 1 ay
Rapor sürecine girdi rapor alındı 3 ay
Cihaz seçtik taktık. 15 GÜN
TOPLAM : 4,5 AY geçti gitti bile evet bebeğimiz artık yeni doğdu ve yaşıtlarından en az 3 ay gerideyiz şu an
Evet şimdi işimiz bu açığı kapatıp yaşıtlarının seviyesine getirmek. Bu örnek en iyi örnek Bu sürecin 6-7 ay uzayan eğitime b aşlayana kadar 8-9 ay geçiren cihazı takmak istemiyor zaten duyuyor deyip cihazını takmakta sıkıntı yaşayan ailelerle oldu mu size 10 ay geriden geliş.
PEKİ soruyorum: Eğitim olmaz sa bu açığı nasıl kapatacağız? Size birinin yol göstermesi gerekmiyor mu? Sizin kafanızda oluşan soruları kim cevaplayacak? Bebeğinizle yaşadığınız çıkmazlarda ne yapacaksınız nasıl davranacaksınız nasıl bir yol izleyeceksiniz? Bu soruların tümünün cevabı ERKEN EĞİTİM
GELELİM EĞİTİM DE NELER YAPIYORUZ?
Seslerin nerden geldiğini keşfetmesini sağlıyoruz.
Kimin sesi olduğu ya da neyin sesi olduğunu anlamasını sağlıyoruz.
Karşılıklı oyun kurmayı, sıra almayı öğreniyoruz ki konuşma ve dil öğrenmenin ilk basamağı
İletişim kurmayı başlatıyoruz.
Sesleri yeniden keşfetmeyi öğreniyoruz.
Bebeğimizi izlemek onu takip ederek yön vermeyi öğretiyoruz.
Anlama ayırt etmeyi
Taklit etmeye teşvik etmeyi
Gelişiminin takibini sizlerle beraber yapıyoruz ki onu iyi takip edin istiyoruz.
Bu hedeflerle bebeğinizi hayata hazırlamak ve yaşıtlarına eriştirmek için çabamız.
UNUTMAYALIM ONLAR BİZİM HERŞEYİMİZ VE ONLAR İÇİN EN İYİSİNİ YAPMALIYIZ, BİZ EĞİTİMCİLER SİZLER İÇİN BURDAYIZ BERABER ONLARI HAYATA HAZIRLAMAK İŞİMİZ ……………..
İlknur ÖNDER
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni
Özel Şirince Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi