Ülkemizde aile yapısı genellikle çekirdek aile olmasına rağmen yer yer büyüklerin otoritesine dayalı geleneksel aile yapısı da etkisini göstermektedir. Anne babadan beklenilen eğitimde denge ve tutarlılık ‘ ilkeleri dede ve veya büyükannelerin aşırı hoşgörülü tutumları ile çocuğa çekirdek ailede öğretilmeye çalışılan kurallar ( hayırlar ) çocuğun kabullenmesini zorlaştırır.

Büyükanne ve dedelerin torunlarına duydukları büyük sevgiden ;onların ağlamalarını istemezler, her daim mutlu olmalarını isterler ve mutlu olmaları içinde anne babaların”hayır dediklerine” evet ” derler. Böylece oturtulmaya çalışılan kuralların kabullenmesini zorlaştırırlar. Ve bu kuralların gerekliliğini çocuk tarafından fark edilmesini geciktirirler. Çocuk-anne-baba iletişiminin bozulmasına neden olabilirler. Çocuk ,anne baba tarından istekleri yerine getirilmediğinde problem davranışlar sergileyebilir. Örneğin,vurma,yere yatma,ağlama ve benzeri.

Çalışan annelerin çocukları büyükanneler tarafından bakılmaları durumunda da uyku düzeni,yemek düzeni,tuvalet eğitimi ve benzeri konularda kurallar net ve tutarlı olmalıdır. Anne baba ve büyükanne ortak hareket etmelidir. Bahsedilen bu temel alışkanlıkların kuralları okul öncesi dönemde temeli atılmaktadır. Aşırı hoşgörülü davranışlar ile bu becerilerin geciktirilmesi durumunda çocukta bencillik,özgüven eksikliği veya anti sosyal davranışlara neden olabilir.

Çocuğun eğitim ve gelişiminden sorumlu kişiler anne babalardır.

 

 

Leman KAYA

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni

Özel Eğitim Uzmanı

Özel Şirince Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi