
Öncelikle yeni doğan bebeğinizin temel ihtiyaçlarını ( beslenme, uyku, temizlik, kucaklanmak, onunla konuşma…) yerinde ve zamanında giderilmesiyle başlanmalıdır. Örnek verecek olursak; bebeğinizi her zaman aynı saatte, kendi yatağında uyutmaya özen gösterebilirsiniz. Bunu nasıl yaptığınız da tabi ki çok önemlidir. Yeni doğmuş henüz iki , üç aylık bir bebekte bu düzeni kurmak biraz zorlayıcı olabilmektedir, ancak anne yorgun olduğunda baba , baba yorgun olduğunda ise anne çocuk ile ilgilenirse bebeğin ihtiyacı olumlu bir şekilde giderilmiş olacaktır. Böylelikle yorgunluktan doğabilecek gerginlik durumu bebeğe yansımadan ihtiyacı olumlu bir şekilde giderilmiş olacaktır.
Çocuklar genellikle bir yaşını tamamladıktan sonra yoğun bir ebeveynden ayrılma endişesi duyarlar. Bu durumu da ağlayarak protesto ederler. Annenin işe veya alışverişe gitmek için ayrılmasını ağlayarak protesto ederler. Maalesef bazı anneler bu ağlamayı engellemek için çocuklardan gizli saklı gidecekleri yerlere giderler. Halbuki çocuğa gidilmeden kısa süre önce ‘ Ben birazdan…’ya gitmeliyim.’ Ve ‘ … olduğunda yine senin yanına geleceğim.’ Denilerek ebeveynin ayrılması çok daha doğru olacaktır. Bunları söylerken dikkat edeceğimiz şeyler; çocukla aynı hizada durarak yani yüz yüze olacak şekilde bunları söylemek ve çocukta henüz zaman kavramı gelişmediğinden dönüş vaktimizi somutlaştırarak anlatmak (akşam hava kararınca ya da sen uyumadan önce gibi). Ve gideceğiniz yerden döndüğünüzde yine yüz yüze gelerek ‘ Bak hava karardı ve ben senin yanına geldim.’ Yani sözümde durdum mesajını vermelisiniz.
Verdiğiniz sözlere mümkün mertebede sadık kalmalısınız. Yapamayacağınız sözleri vermemeli, ya da sonradan değişen durumlar olduğunda ; çocuğun anlayacağı bir dilde sözünüzde duramamanın sebebini açıklamalı ve mümkünse telafisini yapmalısınız.
Tutarsız davranmamalı. Söylediklerinize uygun davranmalısınız. Mesela çocuğa ‘kola içme, çok zararlı.’ Diyorsanız siz de çocuğun yanında kola içmemeli ve almamalısınız.
Anneler babalar hakkında, babalar da anneler hakkında özellikle çocuklarının yanında olumsuz konuşmamalıdırlar. Anne: ‘ Baban bizi … ‘ya götürecekti ama bak gelmedi, götürmedi. ‘ demek yerine ‘Baban gelmedi ama mutlaka bir sebebi vardır, gelince sebebini söyleyecektir.’ demek daha doğru olacaktır. Benzer durumlar oluştuğunda ebeveynler tutulmayan sözlerle ilgili birbirine hatırlatmalarda bulunmalı.
Leman KAYA
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni
Özel Eğitim Uzmanı
Özel Şirince Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi